Skip to main content

Khasiat Vitamin B3 untuk Rambut

Keadaan iklim tropika memudahkan orang Malaysia mengalami rambut kelemumur. Kelemumur adalah salah satu masalah kulit kepala yang disebabkan oleh habuk, kotoran, panas hingga tekanan. Bukan itu sahaja, kelemumur nampaknya memerlukan penjagaan dan perlindungan ekstrak berbanding masalah keguguran rambut. Bagi mereka yang mempunyai masalah kelemumur, sudah tentu anda benar-benar mahu menyelesaikannya bukan?

Satu perkara yang dapat menghilangkan kelemumur adalah dengan menggunakan produk penjagaan rambut, iaitu syampu dan perapi yang mengandungi vitamin B3 dan pengambilan makanan yang kaya dengan vitamin B3. Apa kelebihan vitamin B3 untuk merawat kelemumur? Mari lihat ulasan berikut!

Vitamin B3 dan Khasiatnya untuk Rambut


Ramai yang tak tahu bahawa vitamin B3 memiliki senjata rahsia untuk rambut, kerana mampu melakukan banyak perkara. Vitamin B3 mengandungi niasin yang boleh diambil sebagai suplement vitamin rambut atau terdapat dalam ikan, udang, daging tanpa lemak, susu, badam, kacang, saderi dan wortel. Sebagai vitamin larut air, niasin membantu tubuh mengubah makanan menjadi tenaga.

Niacin berperanan dalam meningkatkan peredaran aliran darah untuk membawa oksigen ke folikel rambut anda, sehingga menjadikan rambut lebih sihat. Kekurangan oksigen menyumbang kepada perkembangan kulit kepala yang tidak sihat dan rambut yang tidak sihat. Oleh itu, kulit kepala dapat mengelupas dan kelemumur berkembang ketika kekurangan oksigen.

"Vitamin B3, yang biasanya digunakan sebagai vitamin perawatan kulit, adalah formulasi bukan mikroba pertama yang dapat membantu menghasilkan molekul AMP atau Anti-Mikroba Peptida yang dapat menguatkan pertahanan semula jadi kulit kepala, sehingga kulit kepala berada dalam kondisi terbaik untuk melawan kelemumur", kata Christina. Yusuf sebagai Pengurus Kanan Penyelidikan & Pembangunan untuk Rambut Cecair PT Unilever.

Khasiat lain dari Vitamin B3 untuk Rambut


Selain merawat kelemumur, vitamin B3 juga mempunyai manfaat lain untuk rambut dan kulit kepala:

1. Meningkatkan Peredaran Darah
Niacin membantu meningkatkan peredaran, yang bermaksud aliran darah yang lebih cekap ke seluruh badan dan ke kulit kepala anda. Aliran darah yang lebih sihat akan meningkatkan kesihatan kulit kepala, mencegah kekeringan dan mempromosikan pertumbuhan rambut pada masa yang sama.

Keupayaan B3 untuk meningkatkan peredaran serta mengurangkan ketebalan darah menjadikannya ideal untuk mendorong pertumbuhan folikel.

2. Mengurangkan Keradangan
Keradangan kronik atau tidak terkawal boleh disebabkan oleh diet yang buruk, dan ia memberi kesan pada rambut. Keradangan pada kulit kepala dapat menyebabkan kekeringan, gatal-gatal, dan kelemumur, serta menghambat pertumbuhan rambut.

Lama kelamaan ia akan menjadikan rambut lemah, rapuh dan gugur. Vitamin B3 dapat mencegahnya dengan melawan keradangan dan membantu menyembuhkan kerosakan yang telah berlaku.

3. Membaiki Kerosakan
Racun persekitaran dan proses metabolik tubuh sendiri mewujudkan radikal bebas dalam badan. Kompaun ini perlu dikawal dan tidak boleh berleluasa atau anda akan mengalami masalah kesihatan dan keguguran rambut . Kerosakan ini dapat dicegah dengan mengambil vitamin B3.

4. Menghasilkan Keratin
Keratin adalah protein yang membentuk sebahagian besar rambut anda, jadi tanpa itu, anda tidak akan mempunyai rambut. Vitamin B3 dapat membantu meningkatkan pengeluaran keratin. Kekurangan keratin menyebabkan rambut lemah, menipis dan rapuh.

Kini Moms lebih tahu bahawa ternyata kelebihan Vitamin B3 sangat hebat, bukan hanya untuk kelemumur tetapi juga masalah rambut yang lain.

Sekarang ni, kalau korang nak tahu. kita ada solution untuk masalah rambut korang tau. Nak tahu apa dia?

FENOMENA. 

Fenomena ni adalah satu produk yang boleh menyelesaikan masalah rambut korang tanpa memerlukan pelbagai step-step yang banyak pun tau.

Dengan spray je dekat tempat yang bermasalah, Fenomena mampu cover semuanya tanpa korang risau.

Haa. apa tunggu lagi?
Order sekarang!

www.fenomena.asia

Comments

Popular posts from this blog

CARA MENGGUNAKAN DERMA ROLLER UNTUK RAMBUT

Sebelum kita mengetahui cara menggunakan dermaroller untuk rambut. Saya ingin bertanya terlebih dahulu jika anda tahu apa itu dermaroller? yesssssss dermaroller adalah alat yang biasa digunakan untuk merawat kulit dan biasanya digunakan untuk kulit wajah yang terkena bintik hitam, lubang atau  tanda poket. Tetapi kali ini kami tidak membicangkan tentang dermaroller untuk memperbaiki kulit wajah tetapi untuk memperbaiki dan membantu mengatasi masalah keobtakan anda dengan alat ini. Dermaroller sendiri adalah alat gulung yang dilengkapidengan jarum kecil di sepanjang gulungan yang dapat dijalankan di kepala botak anda dan jarum kecil ini sedikit sebanyak akan mencederakan kulit kepala yang akan merangsangkan dan meregenerasikan kulit kepala.                                                               Selain itu, penggunaan dermaroller juga dapat membersihkan dan mensterilkan kepala kita dari kekorotan kepala seperti habuk dan kelemumur dan akan mebuka porir-pori kepala botak sehingga n

5 Punca Buat Rambut Berbuah

Rambut Berbuah. Rambut berbuah sering dikaitkan dengan wanita yang bertudung. Apakah yang dimaksudkan dengan rambut berbuah. Rambut berbuah adalah suatu keadaan di mana hujung rambut terdapat benda asing yang berwarna putih ataupun hitam yang melekat serta sukar untuk ditanggalkan.Kebanyakan rambut berbuah yang berlaku ini adalah disebabkan oleh bakteria yang tumbuh dan melekat pada rambut. Tentunya anda akan berasa geli disebabkan terdapatnya bakteria yang tumbuh serta melekat pada rambut anda. Oleh itu anda perlulah menjaga rambut dengan sebaiknya. Tidak bermakna jika rambut yang berselindung di sebalik tudung, tidak perlu diberikan penjagaan yang khusus. Wanita yang bertudung juga perlu menjaga rambut supaya sentiasa sihat dan menawan. Faktor Masalah Rambut Berbuah adalah :- - Kurang tidur - Tidak mengeringkan rambut dengan betul - Pengambilan makanan yang kurang nutrisi - Penggunaan produk rambut yang berlebihan - menggunakan haba yang terlalu panas pada rambut Apa Yang Perlu Anda

Tanda-tanda rambut tidak sihat

Apabila kita borak mengenai rambut, ramai yang lebih risau mengenai masalah keguguran, bagaimana untuk menggayakan dan mencari warna sesuai apabila uban mula kelihatan. Namun menurut pakar, rambut mempunyai fungsi lebih daripada sekadar kosmetik atau membuatkan seseorang nampak menarik. Pada dasarnya, kesihatan rambut dan kulit kepala boleh menjadi panduan terbaik kepada pelbagai masalah kesihatan yang dihadapi pada ketika itu. Acap kali kita diberitahu rambut hanyalah sel protein yang sudah mati. Biarpun begitu, ia mampu menjadi panduan kepada keadaan kesihatan kita. Ini kerana masalah dalam tubuh akan memberi kesan secara langsung kepada penampilan rambut dan ia boleh dilihat dengan mata kasar.  1. Rambut kering, tidak bermaya dan nipis Banyak faktor yang menjurus kepada masalah rambut kering antaranya pewarna, pengering rambut dan berenang dalam air klorin. Bagaimanapun, perubahan ketara pada tekstur rambut boleh menunjukkan terdapat masalah tiroid kurang aktif dikenali sebagai hipo